Program | Květen 2024

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
10 Pá
19.30 h
motherfucifer, crayfish, cardo & decumanus, dominik sosnovec
Koncert
akce měsíce
vstupné 150,-

Cardo&Decumanus

- písně ostrý jako papír milostnýho dopisu. Desku "Pospolitost" by měl mít každej, komu ještě bije srdce.

 

Motherfucifer

- Podkrkonošskej spiritismus vařenej v žižkovský kuchyni. Devotional primitivism. Nevím, dál.

 

Crayfish

- Někdy je jediná správná cesta pozpátku. Post-rock, basa, Evil production, Domeček Šrot.

 

Dominik Sosnovec

- Všechno, co jste kdy chtěli vědět o folku, ale báli jste se zeptat.

30 Čt
19.30 h
Irena a Vojtěch Havlovi
křest nového alba
akce měsíce
vstupné 200

Legendární hudební duo – manželská dvojice Irena a Vojtěch Havlovi vydávají nové album svých skladeb pro čtyřruční klavír a varhany. Havlovi patří k nemnoha českým hudebníkům působícím mimo oblast vážné hudby, jejichž tvorba rezonuje i v zahraničí. Nahráli řadu profilových alb inspirovaných minimalismem i neevropskými kulturami. Na novém albu Four Hands, které vyjde 24. května u Animal Music, přinášejí Havlovi 19 nových autorských skladeb, v nichž zní klavír a varhany, někdy společně, jindy samostatně, vždy však čtyřručně. Oba manželé se při hře přirozeně doplňují a vytvářejí jeden hudební organismus. Pro album jsou typické repetitivní motivy inspirované minimalismem a vrstevnatá melodičnost s místy až meditativním charakterem. Novinka Four Hands přichází po dlouhých 14 letech od posledního alba s novým repertoárem (Smyčcem, 2010) a jen rok od 40. výročí jejich společné hudební tvorby.

Havlovi se od počátku své umělecké dráhy vyznačují neortodoxním přístupem k tvorbě i technikám interpretace a postupně si vytvořili svůj vlastní nezařaditelný, stylově mnohovrstevnatý hudební jazyk, který je přesto posluchačsky přístupný. Díky své intenzivní koncertní aktivitě po celém světě a spolupracím s jinými umělci si získali oblibu posluchačů i daleko za hranicemi České republiky, a to napříč generačním spektrem.

„Většina skladeb na albu je nová a vznikla právě pro něj. Některé vznikaly postupně během naší společné hudební cesty. Velkou inspirací byla naše účast v cyklu koncertů The Organists v Atriu na Žižkově v Praze v roce 2023. Krásná akustika bývalé kaple a možnost hrát jak na varhany, tak i na koncertní piano Steinway, nás přivedly k tvorbě nové hudby. Na albu je celkem 19 skladeb, většina pro čtyřruční piano (celkem 11), čtyři skladby pro čtyřruční varhany a čtyři poslední skladby pro varhany a piano. Všechny hrajeme společně čtyřručně, jen střídáme nástroje, proto jsme také album nazvali Four Hands. Děkujeme malíři Janu Svobodovi za svolení použít jeho obraz Botanická zahrada na obalu alba a Alešovi Najbrtovi a Jiřímu Veselkovi za jejich krásný grafický design,“ říkají o albu Irena a Vojtěch Havlovi.

Manželé Havlovi společně tvoří, koncertují a nahrávají alba od 80. let téměř nepřetržitě. Spolupracovali s řadou českých i zahraničních hudebníků a těles. V počátcích své hudební cesty především s Jiřím Stivínem, Oldřichem Janotou a Alanem Vitoušem, v souboru Capella Antiqua e Moderna se věnovali interpretaci barokní hudby a vlastních skladeb. Vojtěch Havel spolupracoval také s Agon Orchestra a souborem Musica Antiqua Praha. Vlivy etnické hudby jsou v jejich stylu patrné spolu s evropským minimalismem, ale také barokem, renesancí, historickou interpretací a lidovou hudbou. Od 90. let vydali řadu profilových i kompilačních alb pro violy da gamba, violoncella, klavír, varhany, tibetské mísy, zvony. Věnují se také zhudebňování vlastní poezie. V roce 2021 vyšlo oceňované album „Melodies in the Sand“ s výběrem skladeb z let 1989 až 2021, které vydalo holandské vydavatelství Melody As Truth. V nedávné době vyšly také soundtracky k filmům Václava Kadrnky Křižáček a Zpráva o záchraně mrtvého a Cesta pustým lesem Ivana Vojnára.

V roce 2023 oslavili Havlovi 40 let svého působení na hudební scéně společným koncertem v Praze s jiným výjimečným tělesem, slavným souborem Kronos Quartet, který v témže roce slavil 50 let. Kronos Quartet vydal v roce 2013 na svém albu Ahyem skladbu „Little Blue Something“ významného soudobého skladatele Bryce Dessnera, který se při jejím vytvoření nechal inspirovat právě hudbou Havlových. Dessner přitom není jediným zahraničním umělcem, kterého hudba Havlových oslovuje. Dalšími jsou Sufjan Stevens, Stephan Micus nebo Bon Iver nebo také francouzský filmař Vincent Moon, který o Havlových natočil dokumentární film a také záznam z koncertu v Atriu na Žižkově v roce 2022, na němž zazněly skladby z nynějšího alba Four Hands. Kromě koncertování spolupracují Havlovi také s Václavem Havelkou, na jehož chystaném albu Vojtěch Havel účinkuje jako jeden z hostů, dále s kinem Ponrepo, kde doprovázejí filmové projekce, a také se studiem Druna, kde improvizují na tanečně-hudebních večerech.